onsdag den 29. oktober 2008

Energimærke og kedelige tal

Jeg har tilladt mig at tage de kedlige briller på, og lave det, jeg normalt gør.
Jeg har set det eksisterende energimærke igennem, og prøvet at lave mit eget mærke på huset, hvor jeg har prøvet forskellige forbedringsforslag af.

Det eksisterende mærke er allerede nu lidt forældet, og der er et par faktuelle fejl, bl.a. er der regnet med et for lille gulvareal i stueetagen. Der er heller ikke regnet med tab fra varmerør under gulv, og dette varmetab kan normalt kun "glemmes" hvis der er udestyring, og hvis rørene ligger på den varme side af isoleringen (og det gør de ikke normalt i huse fra denne periode) - jeg tror, at det er en forglemmelse! Endelig ser det ud til, at der er sat flere vinduer i, end der er på tegningen, men originale tegninger stemmer nu også sjældent helt overens med husenes stand i dag! Om konstruktionerne i øvrigt er helt korrekte er mindre vigtigt - det vigtige er, at vi selv beskriver de renoverede/ændrede/nye konstruktioner korrekt.

Og nu til nogen af de "kedelige" tal:

Med udgangspunkt i oplysningerne fra det oprindelige mærke (men med korrigeret gulvareal) får jeg et energimærke (efter den nuværende model) på det eksisterende hus svarende til "D", med et energibehov på 169 kWh/m2/år.

Med udgangspunkt i følgende forholdsvis almindelige forbedringer (ikke nødvendigvis rentable i almindelig forstand!) opnår huset et "C"-mærke med et energibehov på 88 kWh/m2/år:
- Udskifte gulve til nye terrændæk med 350 mm isolering. Ud over den rene forbedring af gulvets varmeisolering, flyttes varmerør til den varme side af isoleringen; eller der udføres gulvvarme i hele stueetagen, hvorved fremløbstemperaturen sænkes markant (og medfører et lavere tab!).
- Udskifte tagbelægning og loftskonstruktion (spær kan bevares!) til skråvægge overalt med 350 mm isolering. Iht. tilstandsrapporten skal taget nok alligevel skiftes inden for en overskuelig fremtid. Loftsarealet (og dermed varmetabet) kan evt mindskes ved at fastholde et "hanebåndsloft".
- Udskiftning og efterisolering af lette partier i gavle til 250 mm isolering.
- Udskiftning og efterisolering af lette partier mellem vinduer på vestfacaden til 200 mm isolering.
- Udskiftning af alle vinduer og døre til nye med en lav U-værdi (1,2 eller bedre!) samt mindre kuldebroer ved kanter.
- Udskiftning af fjernvarmeinstallation i garage til ny installation i bryggers, inkl. udestyring. Bedre og mere effektiv installation med styring i forhold til udetemperatur. Ved at flytte installatrionen opnåes endvidere, at evt. spildvarme fra installationen kommer ind i huset. Når huset isoleres bedre og der evt. etableres gulvvarme i stueetagen og med udestyring så kan temperaturen på fremløbet sænkes, og eventuelle tab fra rørstrækninger mindskes tilsvarende.

Med udgangspunkt i ovennævnte forbedringer samt følgende øvrige forslag opnår huset et "B"-mærke (opfylder de nuværende almindelige krav i BR) med et energibehov på 67 kWh/m2/år:
- Stedvis efterisolering af ydermur ved nedtagning af formur, efterisolering til 250 mm samt ny udvendig let beklædning - Her er regnet med murværk på sydgavl (under "altan") samt murværk under vinduer på vestfacaden.
- Solvarmeanlæg med ca. 6 m2 solfanger til produktion af varmt brugsvand. Hvis fjernvarmeinstallationen udskiftes, kan det være en god ide at supplere med solvarme til produktion af varmt brugsvand specielt i sommer-halvåret. På denn måde kan der helt lukkes for fjernvarmeforsyningen om sommeren, når der kun er behov for varmt vand.

Det ville være rart at kunne mindske linje-tabet ved fundamentet, men det er vanskeligt, hvis der ikke udføres udvendig efterisolering af facade og sokkel.

De almindelige krav i det nuværende BR er maksimalt 82 kWh/m2/år, og for et lavenergihus kl. 2 er kravet maksimalt 59 kWh/m2/år.
Bemærk, at man med de "almindelige" forbedringer kan komme meget tæt på de nuværende almindelige krav (88/82 kWh/m2/år) og med enkelte lidt mere vidtgående foranstaltninger kommer tæt på lavenergi kl. 2 (67/59 kWh/m2/år).

Ovennævnte er eksempler på, hvor langt man kan nå med mere almindelige forslag - hvor huset udvendigt i høj grad vil ligne sig selv.

Et hurtigt skøn på økonomien i ovennævnte forslag er ca. 800.000,- inkl. moms - så der er et stykke op til de 2 millioner!

Mon ikke, det er muligt, at udnytte sydgavlen til noget passiv-solvarme - der er i hvert fald mulighed for at indbygge en del glas!

1 kommentar:

Mikkel Hallundbæk Schlesinger sagde ...

Gode overvejelser! Og et rigtig godt udgangspunkt for det videre arbejde!