mandag den 24. november 2008

Ny bog om forstadens historie


24. november kommer en bog, der fortæller historien om forstaden. Bogen er den første landsdækkende gennemgang af de klassiske forstadskvarterer fra perioden 1900-1960 – fra Nykøbing F. til Hjørring, fra Helsingør til Sønderborg.
Peter Dragsbo: ”Hvem opfandt parcelhuskvarteret? – Forstaden har en historie”.
Bogen, der udgives af Museum Sønderjylland og Dansk Center for Byhistorie (Århus) i fællesskab, er resultatet af mange års udforskning af danske byers nyere historie, senest en gennemgang af 25 danske byer under en forskningsorlov 2007, betalt af Farumgaardfonden.
Bogen prøver at besvare spørgsmål som
· Hvem opfandt den moderne byplanlægning – ingeniørerne eller arkitekterne?
· Hvorfor hedder det ”villa”, ”parcelhus” eller ”enfamiliehus” i flæng?
· Hvem skabte forstæderne: Borgerskabet eller arbejderklassen?
· Hvem vandt kampen om forstæderne?
· Hvorfor kan ingen lide forstæderne?
Blandt konklusionerne kan nævnes:
Parcelhuskvarteret blev opfundet o. 1900 i Randers i Brønshøj. Det var fra starten en kolonihavebevægelse – husene kom lidt efter lidt. Parcelhuskvarteret havde sin storhedstid i perioden 1914-45 og var unikt i Europa. Men ”parcelhus” blev den sejrende betegnelse for alle de villaer og typehuse, der blev bygget efter 1945.
Planlægningen af forstæderne var både privat og kommunal. I forstæderne fødtes den moderne byplanlægning – og det var stadsingeniørerne, der var pionerer i byer som Frederiksberg, Nykøbing F., Odense og Sønderborg.
Forstæderne var også en arena for kampen mellem samfundets grupper. Og frem til 1970´erne var det i høj grad arbejderbevægelsen, der vandt kampen.
Forstæderne var også en kampplads for kulturelle normer. I hundrede år har danskerne elsket ”villaen” – derfor var det næsten umuligt at introducere rækkehuse eller dobbelthuse.
Den klassiske forstad fra perioden 1900-1970 var et resultat af en drøm: Drømmen om flugten ud fra den usunde og fordærvede by – ud til lys og luft, til ”hus med have”. Efter 1970 kom den store fortælling i krise – og siden har begrebet ”forstad” haft en blandet klang.
50 % af danskerne bor i en forstad – og de kan, som Henrik Dahl også har understreget, lide det. Derfor skal forstædernes historie skrives. ”Hvem opfandt parcelhuskvarteret?” er et bidrag til at give Linde Allé, Vibevej og Mejsevænget sin historie.


Se link - artikel i Weekendavisen

Ingen kommentarer: